pohja

Tunnista tuholainen

Tekstiilituholaiset

Tekstiilituholaiset

Vyöturkiskuoriainen

Koko:
Aikuinen: 4 – 6 mm
Toukka: 10 – 11 mm

Tuntomerkit
Aikuinen turkiskuoriainen on tummanruskea, pyöreähkö, noin puolen sentin kokoinen kovakuoriainen, jonka selässä sahanterää muistuttava kellertävä juova. Sen pinta on hienon ja tiheän karvan peitossa. Tuntosarvet ovat lyhyet, rihmamaiset ja paksuuntuneet kärjestä. Toukka kasvaa noin sentin kokoiseksi, on väriltään tummanruskea ja taaksepäin suippeneva. Takapäässä on sukastupsu ja se on selvästi jaokkeellinen eli raidallisen näköinen. Häirittäessä toukka menee kerälle.

Esiintyminen
Vyöturkiskuoriainen ei kuulu Suomen luontoon ja se esiintyykin vain lämmitetyssä tiloissa kuten asunnoissa ja varastoissa. Se piileskelee lattialistoissa, komeroissa ym. pimeissä paikoissa.

Haitat
Toukka syö turkiksia ja villa-, puuvilla ja pellavavaatteita, joihin se tekee pieniä teräväreunaisia reikiä. Aikuinen kuoriainen ei tarvitse mitään ravintoa.

Ennaltaehkäisy ja torjunta
Turkiskuoriainen torjutaan kuten muutkin tekstiilituholaiset.

Tekstiilituholaiset

Pilkkuturkiskuoriainen

Koko:
Aikuinen: 5 mm
Toukka: 10 mm

Tuntomerkit
Saman kokoinen kuin vyöturkiskuoriainen, mutta siivissä kaksi ja niskassa yksi vaalea pilkku (siis yhteensä kolme pilkkua). Toukka on tuuheakarvainen, taaksepäin suippeneva ja kellertävä. Takapäässä on pitkä sukastupsu. Koskettaessa toukka käpertyy kokoon.

Esiintyminen
Tällä lajilla on yksi sukupolvi vuodessa. Pilkkuturkiskuoriainen on Suomessa luonnonvarainen. Naaras munii lintujen pesiin, ja toukat voivat siirtyä sisätiloihin talvehtimaan.

Haitat
Toukka syö sileäreunaisia reikiä tekstiileihin. Pilkkuturkiskuoriainen on allergisoiva.

Ennaltaehkäisy ja torjunta
Torjutaan vyöturkiskuoriaisen tavoin.

Tekstiilituholaiset

Vyöihrakuoriainen

Koko:
Aikuinen: 6 – 9 mm
Toukka: 12 – 16 mm

Tuntomerkit
Vyöihrakuoriainen on mustahko, turkiskuoriaisia kapeampi noin sentin mittainen kovakuoriainen, jonka selässä on vaalea raita, jossa on kuusi mustaa täplää. Tuntosarvet ovat lyhyet ja nuijamaiset. Toukka on ruskea, noin sentin pituinen, harvakarvainen ja sen peräpäässä on kaksi ylöspäin suuntautuvaa kynttä. Vuodessa kehittyy yksi sukupolvi.

Esiintyminen
Vyöihrakuoriainen elää Suomessa luonnonvaraisena kuivissa raadoissa, lintujen pesissä jne. Sen ravinto muodostuu ensisijaisesti kuolleista eläimistä. Kuoriaiset voivat hyödyntää myös ruoantähteitä. Syksyllä niitä saattaa olla ullakolla syömässä kuolleita kärpäsiä.

Haitat
Vyöihrakuoriainen saattaa joskus vioittaa tekstiilejä, turkiksia ja vuotia.

Ennaltaehkäisy ja torjunta
Jos kuoriaisia esiintyy runsaasti, hävitetään ne samoin kuin turkiskuoriaiset.

Tekstiilituholaiset

Museokuoriainen

Koko:
Aikuinen: 2 – 3 mm
Toukka: 4 – 5 mm

Tuntomerkit
Aikuisen kuoriaisen pituus noin 3 mm. Museokuoriainen on miltei pyöreä, tummahko, ja sen peitinsiivissä on vaaleita karvojen muodostamia kuvioita. Toukka on noin 4 mm pitkä, ruskea, tiheäkarvainen, takapäässä v:n muotoinen karvatupsu. Se tekeytyy aikuisen tavoin kuolleeksi sitä kosketellessa. Sisätiloissa saattaa esiintyä myös muita museokuoriaisen lähisukulaisia, esim. laji, jolla on keltaiset kuviot peitinsiivissä.

Esiintyminen
Naaras munii lintujen pesiin ja kuiviin raatoihin. Toukat syövät höyheniä ja karvoja sekä kuivia hyönteisiä. Kuoriainen syö siitepölyä. Jos talon räystäillä on lintujen pesiä, saattavat toukat syksyllä vaeltaa huoneisiin, missä ne talvehtivat. Keväällä ne kerääntyvät ikkunoille ja yrittävät palata luontoon.

Haitat
Toukat vahingoittavat tekstiilejä ja turkiksia syömällä niihin pieniä reikiä tai katkaisemalla karvoja. Ne hakeutuvat myös hyönteis- ja eläinkokoelmiin. Vahingonteko on asunnoissa yleensä vähäistä.

Ennaltaehkäisy ja torjunta
Lintujen pesät, hiirien raadot on hävitettävä ullakoilta, räystäiden alta, kellareista ja hormeista. Tarvittaessa torjutaan kuten turkiskuoriaiset.

Tekstiilituholaiset

Vaatekoi

Koko:
Aikuinen: 9 – 16 mm
Toukka: 10 – 12 mm

Tuntomerkit
Etusiivet oljenkeltaiset, takasiivet kellanharmaat, harmaiden ripsien reunustamat. Pää on ruosteenruskea. Koko vaihtelee huomattavasti eri perhoskannoissa. Toukan pituus on noin 10 mm, vaalea, väri vaihtelee ravinnon mukaan. Se elää nukasta kutomassaan alustaan kiinnitetyssä putkessa, joten sen vahingoittaman tekstiilin tuntee nukasta, kun taas turkiskuoriainen tekee selvästi terävän puhtaan reiän.

Esiintyminen
Vaatekoi ei elä Suomessa luonnonvaraisena. Aikuisia saattaa lennellä kaikkina vuodenaikoina. Se on yleensä asuntokohtainen ja nykyään harvinainen. Vaatekoita on esiintynyt rakenteissa olevissa eristeissä, jotka on tehty eläinkarvoista. Tästä johtuu nimitys rakennekoi, vaikka se on sama laji. Nykyään asunnossa esiintyvät koit ovat yleensä vanhaa perua. Saastuneet tuotteet on tuotu jostain vanhasta varastosta.

Haitat
Toukka syö villakuituja ja puree reikiä kankaisiin. Erityisesti raakavillasta huovutetut tuotteet ja karstatut langat ovat alttiita koiperhosen tuhoille.

Ennaltaehkäisy ja torjunta
Tuhot estetään pakkaamalla käyttämättömät villavaatteet ja turkikset muovipussiin. Toukat kuolevat pakastuksessa tai pesussa. Torjutaan kuten turkiskuoriaisia.

Ota yhteyttä!

Olipa sinulla mikä tahansa tuholaisiin liittyvä kysymys, otamme viestisi mielellämme vastaan!

Käsittelemme jokaisen viestin erikseen ja vastaamme viestiisi mahdollisimman pian.